Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


meccs vs mach

2010.04.14
2009-07-21

Meccs vs match

Hasonló technikák harca
 
A vs sorozat folytatódik, amiben most is van egy nyertes. Ezúttal két nagyon hasonló meccsbotos összeállítást kaptak a fiúk a kezükbe. Zoli és Zoli, meccs a match ellen.

Már a legelején rájöttem, bajban leszek, ha két azonos nevű „teszthorgász” között nem tudok különbséget tenni, ezért régi csapattársamat gyorsan átkereszteltem Zozora. Másik barátom megmaradt a maga egyszerűségében Zolinak. Ezek után majd így szerepelnek.

Az írás alapötletét az angolok által oly közkedvelt, testnélküli waggleres, matchbotos horgászat adta. Van a  magyar versenyhorgászok körében is egy kedvelt matchúszó típus: ez az angol waggler mellé párosított, hosszú karbonszárú antennával szerelt finomszerelékes úszó. Zozo kezébe az itthoni kedvencet, Zoli kezében pedig a külföldi adaptációt adtam. Matchbotos horgásztechnikák a javából.

Két különböző technika és a hozzátartozó úszók
 
Két különböző technika és a hozzátartozó úszók
 

Etetőanyag, csalizás, helyválasztásban mindössze annyi kérésem volt, hogy ha lehet, legyenek összhangban, lehetőleg ugyan abban a távban horgásszanak. Az etetőanyagot együtt kevertük, az élő anyagot szétosztottuk.

Vászonkeverőben a két horgász etetőanyaga
 
Vászonkeverőben a két horgász etetőanyaga
 

Mindenre felkészült Zozo
 
Mindenre felkészült Zozo
Szolidabb beállítás Zolitól
 
Szolidabb beállítás Zolitól

A szerelékek összeállításánál szerettem volna saját magam meghatározni a vezérfonalat. Zolinak egy 8 g-os testes wagglert adtam, szilikoncsöves úszórögzítővel. Erről az úszóról csak pár lamellát vettünk le, és hét apró söréttel súlyoztuk ki. A főólmozást összehúzva, a forgókapocstól mintegy 15 centire rögzítettük. Az eresztéket úgy állítottuk be, hogy a forgó és az egy szem jelző érintette a feneket. Ez hivatott az apró emelős kapásokat mutatni, reménykedve a megjelenő pontyokban.

Zozo összeállítása:

Úszórögzítő
 
Úszórögzítő
Főólom
 
Főólom
Jelző
 
Jelző

A másik összeállítást egy jó barátomnál láttam régebben, aki egy angol ismerősétől vette át. Állítása szerint működik annak rendje és módja szerint. Ennél az összeállításnál egy test nélküli, úgynevezett szál wagglert húztunk közvetlenül a főzsinórra. Majd a fül elé és mögé két-két apró forgót nyomtunk a 0,18-as zsinórra. Ezek voltak tulajdonképpen az ütközők. A többi ólmozást (mert a 7 g-os úszóról majd az összes lamellát levettük) koncentráltan egy helyre húztuk, a forgóhoz. Az ereszték ebben az esetben úgy volt beállítva, hogy a forgó két-három centivel a fenék felett lebegjen. Azért így, mert az apró gödröket így nem jelezte az úszó mozgás közben.

Zoli összeállítása:

Úszó az ólmok közt
 
Úszó az ólmok közt
A többi pedig egybehúzva
 
A többi pedig egybehúzva

A hely, ahova ültünk a nádfalban, erősen tagolt partszakasz volt. Kihagyás nélkül egymás mellett ültek le. A vízfelület ezen a részen, egy régi, vízben álló nádfal nyomait őrizve, rengeteg torzsát rejtett. Ezért megbeszéltük, hogy ennek a torzsás résznek a belső, hozzánk közelebbi részét horgásszák. A túlsó rész a Zoli test nélküli összeállításának már elérhetetlen lett volna.

A pontos szerelék összeállítások
 
A pontos szerelék összeállítások
 

Szakadó esőben, és gyenge szembeszélben alapoztak a fiúk. Egykezesnél valamivel nagyobb gombócok csobbantak sorban. Tíz-tíz darab, javarészt etetőanyagból és kukoricából álló gombócot dobtak be. Erre aztán folyamatosan mindketten csúzlizták a kukoricát és az apró pelletet. Mindketten ugyanolyant. Mostanában mindig kifogom a frontos időjárást, vagy csak egyszerűen ebben keresem a nehezen induló kapásokat. Az első fél óra annyira eseménytelen volt, hogy azon gondolkoztam, minek áztatjuk magunk még jobban szét. Összepakolás gondolatát törte meg Zoli első hala, egy hét centiméteres keszeg.

Ernyő alatt
 
Ernyő alatt
Az apró első
 
Az apró első

Pillanatokra rá Zozo is kontrázott, egy tenyeres kárász személyében. S a folytatás sem maradt abban, apróbb és nagyobb keszegek, kárászok végezték a szélben, és hullámzásban is stabilabban álló testes összeállításon. A halak mind egytől egyig kíméletesen, a fotózásig nagyméretű sűrű szövésű szákba kerültek. Amíg Zozo fogta, Zolinak sok kapásra bevágva sem volt hala.

Lágy bottal…
 
Lágy bottal…
tenyeres kárász
 
tenyeres kárász

Majd ahogy csendesedett a szél, nála sem maradt érintetlen a csali. A horgászat harmadik órájában Zoli egy nagyon apró emelésre vágott be, majd hatalmas ellenállásba ütközött. Ez az ellenállás minduntalan a torzsa közé akart szaladni, de a kemény meccsbottal ezt nem engedte. Zozo horgát nem támadta meg egy bajuszos sem. Mivel nagyon közel horgásztak egymáshoz, azt elképzelhetetlennek tartom, hogy nem úszott arra ponty. Talán a vastag antenna ellenállását megérezve nem vették fel a csalit.
Összességében eredményes horgászat volt.

Szinte egy nádi horgászat
 
Szinte egy nádi horgászat
Majdnem sikerült megpipáltatni
 
Majdnem sikerült megpipáltatni


Előnyök és hátrányok
A szerelékekről pár szóban. Mit érne egy ilyen horgászat, ha nem derülne fény, melyik szerelék miben jobb. Melyiket mikor és hol tudjuk legközelebb használni?

Eredményes napot zártunk, mindkettő szerelékkel megismerkedtünk
 
Eredményes napot zártunk, mindkettő szerelékkel megismerkedtünk
 

Zoli meccsbotján a testnélküli wagglerúszó ezen a napon eredményesebb volt. Az érzékenyebb úszóforma gyorsabban mutatta a kapásokat, az egybehúzott ólmozás a fenékre koncentrálta az előkét. S talán a mozdulatlanul fekvő csalit ezért vette fel a ponty is. Hátránya azonban még a horgászat elején megmutatkozott, amikor egy távolabbi helyet akartunk meghorgászni, a dobást a gyenge szembeszél miatt szinte egyszerűen képtelenség volt kivitelezni. Ezt az úszót nem lehet messzire dobni, főleg ha fúj a szél. Ilyenkor ráadásul a nagy hullámokban nagyon sok álkapás volt. Jó döntés volt a közelebbi rész meghorgászása. Ezt az úszót könnyebb egy gerinces, akár spiccakciós bottal eldobni.

Zozo horgászbotjára egy picivel másként működő úszó került. A rövid pávatoll részre egy karbon szárat helyeztek, minek a végén egy műanyag cső szolgáltatta az antenna szerepét. Ennek az összeállításnak az előnye, hogy szélben felgyorsuló felső vízréteg nem tud mibe belekapaszkodni az úszón. A mélyen elhelyezkedő súlypont miatt a hullámok nem dobálták, a csali nyugodtan feküdt a fenéken. A nyolcgrammos úszót egy lágy bottal (rövid eresztékkel) kényelmesen, nagyobb távolságra is eldobhatjuk.

Mindezek miatt egyik szereléket sem szabad félre tenni, ha ismeretlen vízre megyünk. Bármelyikre szükségünk lehet.
Jó horgászatot!

Néha ilyet is fogni horoggal
 
Néha ilyet is fogni horoggal
Nem harmat, eső a javából
 
Nem harmat, eső a javából


Szöveg, rajz és fotó: Kocsis László
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.