Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kender elökészitése

2010.05.01

A kender előkészítése

A kender horgászati jelentőségét, úgy gondolom, nem kell hosszasan ecsetelni, helyette inkább a kender horgászati célra való előkészítését mutatnám be. A cikkben a folyamatot lépésről lépésre ecsetelem, néhány illusztráció segítségével.

Szűrés Balogh Róbert írásaira
Balogh Róbert

A kender versenyhorgász célú felhasználása, azt hiszem, nem meglepő, hogy a ködös Albionból indult el. Mégsem az angolok voltak, akik a kendert először alkalmazták a halak, főleg a bodorka horogra csábításához. Belga menekültek vitték e magvakat magukkal Anglia földjére az I. világháború idején. Elsősorban a Temzéből fogták a méretes bodrikat. A két világháború közötti időszak között a kender népszerűsége egyre fokozódott, sőt a helyzet egészen odáig fajult, hogy eredményessége miatt egyes horgászvizeken megtiltották a használatát.

A kender főzése természetesen megoldható hagyományos módon is, egy kis fazékban. Azonban van ennél egy sokkal egyszerűbb megoldás, a termoszos puhítás. A módszer nem új keletű, a versenyhorgászok már évtizedek óta alkalmazzák. Lássuk először az eszközöket és a „termoszozás” folyamatát.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szükséges kellék egy termosz és a kender

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az apró magvakat egy éjszakára áztassuk be egy vízzel telt kis tálba. Ekkor a magvak felpuhulnak, így gyorsabban tudjuk a főzést végrehajtani

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az áztatás után a kender ennyit dagad. Jobb oldalon a száraz és baloldalon az ugyanolyan mennyiségű, de már előáztatott kendermagvak

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Áztatás után vegyük elő a termoszt, és a méretétől függően töltsük meg forró vízzel és az előáztatott kenderrel. A kenderszemek kb. duplájukra dagadnak a száraz állapothoz viszonyítva, ezért a termoszban hagyjunk helyet e térfogat-növekedésnek

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Zárjuk le a termoszt. A párolást kb. 10-20 percig végezzük

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Nyissuk ki a termoszt és öntsük ki a tartalmát egy szűrőbe…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… és hűtsük le hideg folyóvíz alatt. Ezzel megakadályozzuk a szemek további puhulását, ami azért lényeges, mert a túlságosan puha szemek nem állnak meg majd a horgon

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szemek szépen kinyílnak a főzés hatására

 


Tippek a kender használatához

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szerelékünk ólmozását ne sörétekkel végezzük, mert az gyakran látszatkapást eredményez. Sörétek helyett használjunk styl-ólmot

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Horgászat közben a kendert mindig teljes mértékben fedjük be vízzel, különben a magvak kiszáradnak és lebegővé válnak

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Etetési technikaként a gyakran, de keveset elvét alkalmazzuk. A szemek bejuttatására rakós boton a sprinkle-pot kitűnően megfelel

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kendert, ha nem használtuk el a horgászat során, akkor légmentesen záródó edénybe is tehetjük vagy akár le is fagyaszthatjuk. Így a következő horgászatra biztosíthatjuk a csalit

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ezekért a halakért főzőcskézünk

 


Balogh Róbert

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.