Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


csonti felhasználása

2010.05.10
 
Nincs olyan horgász, aki ne ismerné a csontkukacot. Szeretnénk bemutatni, hogy milyen széles körben lehetséges ennek az igen népszerű csalinak a felhasználása. Szerencsére a csonti beszerzés már nem okoz nehézséget, hiszen minden horgászboltban tetszőleges kiszerelésben megvásárolható.

Használjuk horogra tűzve csaliként vagy etetőanyagban. Mindenképpen tiszta, zsiradéktól és szennyeződésektől mentes csontit használjunk. A boltokban kapható csontkukacot fűrészporban tárolják, ezt a legcélszerűbb szitálással vagy szeleléssel eltávolítani.

A csontkukac rendkívül sokoldalúan használható csali
 
A csontkukac rendkívül sokoldalúan használható csali
 

Horogra tűzési módok

Sokan nem tudják, hogy mennyire fontos a csonti helyes feltűzése. Bizonyos estekben a kapásig sem jutunk el, vagy csak nem sikerül megakasztani a halat, ha nem a megfelelő módon csalizunk.

Klasszikus megtűzés a vastagabbik részen
 
Klasszikus megtűzés a vastagabbik részen
Fordított megtűzés kis horog esetében
 
Fordított megtűzés kis horog esetében
Végig fűzve, apró hal horgászatához
 
Végig fűzve, apró hal horgászatához

Félig felfűzve karika keszegre
 
Félig felfűzve karika keszegre
Csonticsokor nagyobb halakra
 
Csonticsokor nagyobb halakra
Keresztben tűzés domolykóra
 
Keresztben tűzés domolykóra

Nem tudott ellenállni a csonticsokornak
 
Nem tudott ellenállni a csonticsokornak
 

Apró hal horgászatánál mindig a vastagabbik részen kezdjük a feltűzést, hogy több helye maradjon a horog hegyénél.

Rejtett horog óvatos halakra
 
Rejtett horog óvatos halakra
Színvariációk
 
Színvariációk

A csontit kombinálhatjuk más csalikkal is, jó szolgálatot tesz a vékony trágyagiliszta vagy kukorica horgon tartásához.

Csonti-kukorica szendvics
 
Csonti-kukorica szendvics
 

Giliszta-csonti szendvics
 
Giliszta-csonti szendvics
Csonti-pellet szendvics
 
Csonti-pellet szendvics
Az ilyet cseréjük le
 
Az ilyet cseréjük le

Etetési technikák

Olaszországban sokan horgásznak döglött csontival. Az elmondások szerint sokkal könnyebben beszívja a hal, mint az élőt. Az Olasz forgalmazók kínálatában ugyanúgy szerepel, mint a nálunk kidobásra ítélt úszó báb. Elkészítésének pontos „receptjét” hétpecsétes titokként kezelik az olasz csalikereskedők. Mert ugye könnyű döglött csontit csinálni, de olyat ami egész nap nem romlik meg és nem keményedik fel!? Ha vízbe vagy kólába áztatjuk a csontikat akkor levegőt szívnak magukba és ezáltal megnő a felhajtóerejük, ez a fajta csali feederhorgászatnál lehet nagy segítségünkre.

Vízben könnyűvé tett csonti
 
Vízben könnyűvé tett csonti
 

A horogra tűzött csontik csalogató hatását fokozhatjuk különböző aromákkal is. A már feltűzött csonti dipelésénél vagy aroma spray-vel történő illatosításánál talán jobb megoldás, ha egy mászásbiztos dobozba helyezünk egy keveset, és leöntjük az alkalmazni kívánt aromával. Minél sűrűbb az aroma, annál jobban rajta marad a csontin. Ennek a módszernek egyetlen hátránya, hogy a csalizásnál a kezünk is átveszi az alkalmazott aroma illatát, és ez például a halibut aroma esetében nem túl vonzó.

Aromásított csonti...
 
Aromásított csonti...
...a mászásbiztos dobozban
 
...a mászásbiztos dobozban

A kukacokat sokan használják etetőanyagba, de ha ezt élő csontival alkalmazzuk, könnyen szétrúgják a gombócokat. Ennek megakadályozására több technika is ismert. A csontiragasztás technikáját ifj. Gyulai Ferenc egyik cikkében kiválóan bemutatja.

A csonti ragasztása
 
A csonti ragasztása
Ragasztott csonti
 
Ragasztott csonti

A boltban vásárolt csontit át kell másztatni, hogy az elpusztult  és már bomlásnak indult egyedeket eltávolítsuk. Ezután egy nejlon zacskóban a levegő kinyomásával le kell fojtani, majd a felhasználásig hűtve tárolni. Az így előkészített csonti hőmérséklet függvényében a kibontás után 15-60 percig mozdulatlan marad, így könnyen dobhatunk belőle tartalmas etetőanyag gombócokat.

Lefojtott csontkukacok
 
Lefojtott csontkukacok
Fagyasztva is használhatjuk
 
Fagyasztva is használhatjuk

A horgászatok végén megmaradt csontit akkor is érdemes hazavinni, ha a közeljövőben nem tervezünk horgászatot. Tisztítás és másztatás után a zacskóban lefolytunk egy horgászathoz elegendő mennyiséget, majd azt mélyhűtőben tároljuk. Ilyen esetben nem szabad a csontit zsírtalanítani, mivel ez megnehezíti a felhasználás előtti szétválasztást. A fagyasztott csonti felhasználása nagyon egyszerű: néhány órás „kiolvadás” után a kézzel könnyedén szétmorzsolható. A fagyasztott csonti napon gyorsan megbarnul, így mindig csak annyit tegyünk egy zacskóba, amennyit az alapozáskor bedobunk.

Szlovák horgászoknál láttuk először a csonti forrázását. Az elkészítéshez nincs másra szükség, csak két vödörre, egy kislyukú rostára és csontiliterenként 3 liter forró vízre. A csontikat az egyik vödörbe tesszük, a másikba pedig hideg vizet teszünk. A forrásban lévő vizet ráöntjük a csontikra majd 10 másodperces forró fürdő után gyorsan ráöntjük az egészet a rostára. A csontikat a rostáról a hideg vízzel teli vödörbe tesszük körülbelül 5 percre. Az így leforrázott csonti hófehér színű és nagyon kemény lesz. A forrázott csontit mindig a horgászat előtt készítsük el, és a felhasználásig meleg időben tartsuk víz alatt egy jól záródó dobozban. Mi előszeretettel használjuk folyóvízen, főként márna és jászkeszeg horgászatában van kiemelkedő szerepe.

Forrázott csonti
 
Forrázott csonti
 

Kellemes tavaszi horgászatokat kíván a Shimano-Dunaferr csapat!
 
Kellemes tavaszi horgászatokat kíván a Shimano-Dunaferr csapat!
 


Írta és fényképezte: Shimano Team

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.